SABAH NAMAZI


Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya diye niyet edilir sonra eller kulaklara götürülerek tekbir alınır. İlk önce Sübhaneke duası okunur içimizden sessiz bir şekilde okumak sünnettir okunulursa sünnet sevabı alınır okunmaz ise sevap kaçar. Daha sonra İlk rekât olduğu için euzü besmele çekilir (sessiz içimizden) ve sesli olarak Fatiha Suresiokunur.
Fatiha Suresinden sonra bir zammı sure okunur. Bildiğiniz her hangi bir sure veya en az 30 harf uzunluğunda bir ayet olabilir. Daha sonra rukuya eğilinir ve 3 kere subhane rabbiyel aziym denilir bu esnada belin düz olması uygundur. Daha sonra ayağa kalkarken semiallahülimenhamidehdenilir. Bu övgü ifadesi doğrulurken söylenir tam doğrulunca karşıya bakarak Rabbena lekel hamd denilir.
Burada vücudun sukun bulması beklenir çünkü Allah‘ın huzurunda acele namaz kılmak çok yanlıştır birkaç saniye bu şekilde beklenir daha sonra secdeye gidilir 3 kere sübhane rabbiyel ala denilir. Daha sonra secdeden geriye doğru gelinir ayaklarımızın üstünde belli miktar beklendikten sonra tekrar secdeye gidilir. 3 kere sübhane rabbiyel ala denilir. Ve tekrar ayağa kalkılır Fatiha zammı sureden sonra yukarıdaki anlatılanlar tekrar yapılır böylece 2 secdeden sonra ayağa kalkılmaz sağ ayak dik sol ayak kalçamızın altında şeklinde üzerine oturulur sağ ayağın en az 4 parmağı kıble istikametine bakmalıdır.

Sabah Namazı Duaları

Ve tahiyyat duası okunur bu duayı okumak vacip zorunlu, okuyacak kadar beklemek ise farzdır. Daha sonra Allahümme Salli ve Barik dualarıokunur. En son ise Rabbena Atina duası okunur. Daha sonra önce sağa sonra sola selam verilerek namaz bitirilir. Es Selamü Aleyküm ve Rahmetullah şeklinde iki yöne de selam verilir. Namazda rukudan kalkarken secdeye gitmeden iyice doğrulmaya kavme denilir ve bu esnada Sübhane Rabbiyel Azıim tesbihini bir kez söyleyecek kadar beklemek vaciptir. 2 secde arasında beklemeye ise celse denilir burada da az önceki zikri bir kez söyleyecek kadar beklemek vaciptir.
Aslında insan Allah’ın huzurunda olduğunu bilme şuuru ile namaz kılsa hiçbir ilmi olmasa bile namazını güzel ve yavaş eda eder böylece sıkıntı yaşamaz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) namazını çok hızlı kılan bir şahsı ayrıca bu şahıs secdeden doğrulduğunda tam dik olmadan acele ile tekrar secdeye giden bir şahıs imiş 3-4 kez namazını tekrarlatmıştır. Sükûnet bulmadan acele ile namaz kılınmamalıdır. Sabah namaz nasıl kılınacağını açıklamış olduk.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar